Hétvégéig várhatóan nem áll helyre a választási iroda honlapja, a jegyzőkönyvek sem olvashatók

MN

2018. április 10., kedd 17:57, frissítve: kedd 19:06

Egy egész hétre eltűntek a választási jegyzőkönyvek az NVB-nél – írta a 24.hu.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) informatikai rendszere április 8-án, vasárnap, az országgyűlési választás délutánján robbant le – emlékeztet a cikk. A teljes rendszert azóta sem állították vissza, ezért a voksolás adatait tartalmazó oldal a korábbi verzióihoz képest lebutított formában működik.

A rendszerhiba miatt az NVI honlapján – a választási eredményeken kívül – csupán a Nemzeti Választási Bizottság vasárnap hozott tizenkét határozata érhető el, valamint a szavazás idején történt rendkívüli események listája, amelyekből megtudható például, hogy hol szólalt meg a csengő a szavazóhelyiségnek helyet adó iskolában a választás ideje alatt.

Nem érhetők el a tizenegyezer helyi választási bizottság vasárnap készült jegyzőkönyvi adatai, és nincsenek meg a választókörzetek korábbi választások idejére vonatkozó adatai sem, amelyeket össze lehetne hasonlítani a vasárnapi szavazás adataival. 

A 24.hu MSZP-től kapott információi alapján Pálffy Ilona, az NVI elnöke azt a tájékoztatást adta, hogy az adatok egyelőre nem is lesznek elérhetők. Az informatikai rendszert várhatóan a hétvégére tudják olyan állapotba hozni, hogy ismét teljes egészében működjön a honlap – olvasható a cikkben.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban tudósított, az Országgyűlésbe bejutott ellenzéki pártok csaknem mindegyike választási csalás gyanúját fogalmazta meg, és több ellenzéki párt a jegyzőkönyvek tételes átvizsgálását is kérte.

A Nemzeti Választási Iroda konkrét választási ügyben nem kapott panaszt vagy kifogást, tette közzé a testület. Azt ugyanakkor nem részletezték, hogy a jegyzőkönyvek ismerete nélkül hogyan lehetne konkrét panaszokat megfogalmazni a rendellenes választási eseményekkel kapcsolatosan.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.