ATV: Kósa miniszteri széke ugrott, Matolcsy visszatérhet a kormányba

MN

2018. április 10., kedd 12:47, frissítve: kedd 14:07

Jelentős változások lesznek a hamarosan felálló, harmadik Orbán-kormányban – jelentette be a miniszterelnök kedden dél körül, nemzetközi sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, hogy az új kormány nem a korábbi folytatása lesz, személyi és szerkezeti átalakítások is lesznek. Ezekről ugyanakkor egyelőre nem akart beszélni, azt mondta, még tárgyalásokat folytat a leendő miniszterekkel.

Az ATV.hu ugyanakkor tudni véli, hogy egy sor személyi változás várható. Fideszes forrásokra hivatkozva azt írja:

 • Kósa Lajos ugyan megnyerte a választókerületét, de fideszesek szerint a miniszterségtől elbúcsúzhat a miniszteri poszttól, és az 1300 milliárd forintos csengeri örökség ügye miatt.
 • Rogán Antal kabinetfőnök pozíciója az ATV szerint stabil, miután a Fidesz kétharmados győzelmében oroszlánrésze volt.
 • Szijjártó Péter külügyminiszteri posztja is biztos.
 • Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető hódmezővásárhelyi győzelmével visszatért, az ATV szerint csak személyes elhatározásán múlik a folytatás.
 • Balog Zoltán választhat a humán csúcsminiszterség és „a polgári világ formálása” között, amiről nem egyértelmű, hogy pontosan mit jelent.
 • Novák Katalin jelenlegi államtitkárnak, a Fidesz alelnökének is esélye van családügyi miniszteri székre.
 • Matolcsy György jegybankelnök még mindig nagyon szeretne a gazdaságfejlesztési miniszter lenni, 2019 tavaszától, amikor lejár MNB-elnöki mandátuma.
 • Varga Mihály gazdasági miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter pozíciója is biztos az ATV szerint. Bár utóbbi távozásáról, nyugdíjba vonulásáról már szivárogtak hírek, de az ATV szerint még két évet biztosan vállalt.
 • Palkovics László oktatási államtitkár innovációs miniszter lehet, még nem biztos, hogy az oktatási terület is ide kerül-e.
 • Seszták Miklós fejlesztési miniszter távozása a levegőben van az ATV szerint, és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is távozhat.
 • Az új kormány tagja lesz Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes, akinek ezek szerint nem ártott a svédországi szarvasvadászatok nyilvánosságra kerülése.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.